Допоможемо птахам узимку

 

                                     

Дорогі друзі! Зараз триває зима, з сніговіями, з холодними вітрами, лютими морозами. Найбільш в цю пору бідують наші пернаті друзі – зимуючі друзі, а також ті, що прилітають з більш північних районів зимувати до нас. Холодно і голодно їм. Все заховано бід снігом, нічим поживитися. А апетит у них зимою набагато більший ніж в інші пори року, щоб не замерзнути, птахи повинні безперервно їсти. А зимою день короткий, корму мало, та і добувати його важко. Тому багато птахів гине в цю пору. Гинуть птахи – наші друзі і помічники по збереженню врожаю, лісу, саду.









Отже, любі друзі! Птахів зимою треба підгодовувати, а зробити це дуже просто. Необхідно регулярно і на одному місці класти для них корм. Це відразу привабить пернатих. Краще всього влаштувати кормові столики з навісом (простіше – годівничку). Вигідна годівниця у вигляді столика з перевернутою пляшкою вниз горлом.

Чим підгодовувати птахів взимку?

Просо, овес, пшениця

Улюбленою поживою деяких птахів є насіння різних рослин, особливо злаків. Насипавши в годівницю просо або овес, ви привернете до неї горобців, щигликів, зеленяків та інших зерноїдних птахів. Не варто забувати, що голуби також із задоволенням видзьобують будь-яке зерно.

Насіння соняшнику

Найбільш універсальна пожива для птахів-зимувальників. Його можуть поїдати як різноманітні зерноїдні птахи, так і синиці, повзики, дятли, тощо. Велика кількість рослинних жирів всередині насіння соняшнику робить їх важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів.

Сало, м'ясо

Ці продукти так само можна використовувати для зимової підгодівлі птахів. Їх дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам'ятати, що птахам можна пропонувати тільки несолоне сало або м'ясо. Як правило, шматочки сала нанизуються на мотузку, що вішається на гілках дерев або кущів. Поживу з сала або м'яса потрібно розміщувати таким чином, щоб вона не дісталася воронам, сорокам, галкам, а також кішкам і собакам.

                                           

Сушена горобина та глід

Ягоди горобини і глоду залучають найгарніших пернатих зимувальників - снігурів і омелюхів. Плоди потрібно заготовляти і висушувати заздалегідь, з осені.

Насіння клена та ясена

Різні види кленів та ясенів - одні із найпоширеніших дерев зелених насаджень. Насіння цих дерев носять назву крилаток. Велика їх частина облітає з дерев восени і стає недоступною для птахів. Крилатки збирають восени і вивішують на годівниці. Їх люблять поїдати снігурі, омелюхи та деякі інші відвідувачі пташиних їдалень.

Шишки, жолуді, горіхи

Шишки слугують основою зимового раціону дятлів і шишкарів. Сойки з осені роблять запаси жолудів, ховаючи їх у затишних місцях. Взимку прихована пожива служить гарною підмогою. Заготовивши з осені шишки, горіхи і жолуді, ви можете привабити до своєї годівниці не тільки дятлів і сойок, але і білок.

Прислів’я говорять:

Більше птахів – менше шкідників – більше врожаю.

Підгодуй птахів зимою – вони віддячать тобі літом.

                                 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий стан. Які слова потрібно говорити дитині під час війни.